Litt om Puddelen:

Rasen Puddel finnes i 4 størrelser: 3 småvarianter toy, dverg og mellom, og en stor.

Toypuddelen ligger under 28 cm i makehøyde.
Dvergpuddelen er fra 28 til 35 cm i makehøyde.
Mellompuddelen er fra 35 til 45 cm i mankehøyde
Storpuddelen som er en egen rase er fra 45 til 6o(+2) cm.

Puddelen finnes i fargene sort, brun, aprikos, hvit, sølv og rød. 

Puddelen skal være en harmonisk hund med myke linjer og karakteristisk frisert pels. Den har et intelligent uttykk og er våken og aktiv. Den har harmonisk bygget med eleganse og med en stolt reisning. Puddelen har lette og fjærende bevegelser.

Puddelen er en typisk selskapshund, som er blant de rasehunder med høyest intelligens, og er derfor meget lettlært. Dette er en fin førstegangshund, men den krever pelsstell.

Puddelen er en glad og hengiven hund, som elsker å være sammen med familien sin.
Det er små kjønnsmessig forskjeller, bortsett fra løpetiden til tispene to ganger i året.

Puddelen regnes som Frankrikes nasjonalhund og var i opprinnelsen en apporterende vannhund.
Den er som sagt en meget god familiehund, samtidig som at mellompuddelen og storpuddelen kan glimrende brukes i hundesport og som terapihund, førerhund, narkotikahund, redningshund og til trekk- og kløvhund. Alle størrelser er perfekt til agility og lydighet.

Dette er en allergivennlig hund. Det betyr ikke at alle allergikere tåler puddel, men at det er flere allergikere som ikke tåler andre hund, som faktisk tåler puddel.
Puddelen er hypoallergenisk som betyr at de røyter mindre eller ikke i det hele tatt, eller som har samme pH som menneskehår, som vil som regel gi en mildere allergisk reaksjon. Men allergikere kan aldri forvente å finne en hund som aldri vil skape allergiske reaksjoner.
Siden dette er en pelsstell rase som normalt vil bli stelt og badet oftere enn mange andre raser, gjør sitt til at mange allergikere tåler denne rase bedre. Da vil jo alle støvpartikler som samler seg i pelsen ofte vaskes bort. Jeg anbefaler alle allergikere som skaffer seg puddel i å bade hunden ca. hver 14. dag.

Puddelrasen regnes for å være bland de sunneste rasene man kan skaffe seg i dag. Arvelige lidelser er ikke så ofte forekommende på puddelrasene som det er på en del andre raser. I tillegg blir de ofte en del eldre enn andre raser. Det er ikke sjelden de blir opp i en alder av 14-17 år.Stell av puddel

Når valpen kommer fra oppdretter er den badet og klippet flere ganger allerede. Du bør derfor fortsette å sette valpen på et bord og børste gjennom pelsen med en karde og stålkam. Lag det som en regel at du gjør det en fast dag i uka, da hunden bør børstes flokefri hver uke.
Pass på å børste flokefritt fra innerst i pelsen fra huden og utover. Rundt nakke, innved ører, mellom forbeina og øverst ved albuer blir det lett floker, pass på og børstet godt her også.

Du bør heller ikke vente for lenge før du prøver og bader valpen etter du har fått den (innen 1-2 uker)

For at hunden skal bli vandt med å bli stelt er det lurt om du tar valpen opp på bordet fra begynnelsen, hver dag, ca 5 min er det som skal til. Børst og kos slik at valpen føler seg trygg på bordet. Ved å gjøre dette kommer dere inn i en god rutine og pelsjobb/stell av hund blir positivt og en hyggestund for hund og eier.

MEN ikke glem og vær alltid konsekvent og bestemt. Bestem deg for det du skal gjøre og gjennomfør det, ikke la valpen/hunden bestemme om den vil eller ikke. Får hunden lov å bestemme selv vil dere få et problem med det viktige pelsstellet, resten av livet.

Til børsting av puddel trenger man en god karde og en stålkam. Når valpen er liten er det lett og bare børste gjennom pelsen med karden. Men ettersom valpen blir større og pelsen tettere kreves det litt mer. Gå systematisk gjennom pelsen. Del gjerne inn i faste grupper. Begynn med bakbeina, så halen, forbeina, hode og kroppen som også gjerne deles og børstes lag for lag. Bruk karden godt alle steder og avslutt med å gå gjennom hele hunden på nytt med kammen på samme måte. Slik sjekker du at pelsen er helt gjennomgredd. Prinsippet blir det samme om pelsen er lang eller kort, men selvfølgelig går det mye raskere og lettere med en kort pels.

Når valpen er 12 uker skal valpen ha markkur med etterfølger vaksine, da er det lurt å ta kontakt med en hundefrisør for snute, labbeklipp og et bad. Bli gjerne å se på så du får gode råd med deg hjem. 
Jennyrose`s Poodles tilbyr alle sine valpekjøpere hjelp med fullt pelsstell ved 12 ukers alder + markkur.

Når valpen er 15-16 uker må den få sin første ørenapping, napp aldri før denne alder da hårene sitter for hardt. 
Alt hår inni ørene skal fjernes, få hjelp av en erfaren da dette kan være både ekkelt og vanskelig for uerfarne. 
Senere skal ørene alltid nappes jevnlig. Etter nappingen brukes en ørerens for å få ørene helt reine for skitt. 
Dette er lurt å gjøre før badet, etter badet tørkes ørene godt med ørepads.
Jennyrose`s Poodles tilbyr alle sine valpekjøpere hjelp til ørenapping / rens ved 15-16 ukers alder.

Når valpen er 9-12 måneder kommer den i floke alderen. Da skifter den fra valpepels til voksenpels.  Vær ekstra nøye med pelsstellet i denne perioden så ikke pelsen ender opp som en "filtmatte", noe som er slitsomt og smertefullt for både eier og hund.

Puddelen skal barberes på snute, labber, under magen, rundt kjønnsorganer og nederst ved halerota. Dette er lurt å lære seg å gjøre selv, da det er penest og reinsligst å få gjort dette ca. hver tredje uke.
Du må da investere i en hundeklippemaskin eller om du drar til en hundefrisør.
Fullt pelsstell anbefales minst hver 2. mnd.  

Bading av puddel:
Før bading må hunden vær helt gjennombørstet og flokefri. Legg en "antigli"-matte i badekaret eller dusjkabinettet og løft hunden opp i karet. Bløt hele hunden godt med lunket vann. Bruk en god hundeshampo. (Ta en tom flaske og ha i 1del hundeshampo og 4 deler vann). Fordel den utvannede hundeshampoen over hele hunden og gni / klem til det skummer (ikke masser da det skaper floker) Skyll godt ut. Har hunden veldig møkkete poter kan du med fordel gni potene inn med et SunLight sopestykke. Gjenta shamponeringen en gang til og skyll ekstra godt. Avslutt med balsam som gjerne blandes ut på samme måte, skyll grundig tilslutt. Press vannet ut av pelsen så godt som mulig. Tørk deretter med håndklær (ikke gni). Så må hunden fønes tørr. Husk å tørk ørene godt med ørepads.

Føning:
Bruk en blåser eller føner med god effekt. Bruker du føner så bruk også karden, og børst samtidig som du føner. Bruker du blåser, holder du blåserhode helt inntid huden på hunden, da trenger du ikke børste før etter hunden er tørr. Pass på at det ikke blir for varmt for hunden. Begynn med bakbena og gå fremover. Når du tror pelsen er tørr, så føn litt til. Dersom pelsen er litt fuktig blir det lett krøller og floker. Vær nøye! Tilslutt børstes hele hunden og avsluttes med gjennomgang av stålkam, for å få vekk alle fønefloker.

Klipping eller sliping av klør:
Klipp klørne med en god klotang ca. hver 2.-3. uke. Hold et godt grep rundt poten når du klipper, skulle du klippe så det begynner å blø, så ha litt blodstopper på. Det er ikke farlig eller svært vondt for hunden. Det største feilen vi ofte gjør er at vi blir skremt av blodet, og fører det over på hunden. Skulle uhellet være ute så overse det og klipp videre. Dytt på litt blodstopp til slutt.
Protesterer hunden på at du holder poten og klipper, så la den ikke slippe unna, husk hvem som bestemmer.
Om klørne er skarpe og ujevne kan man bruke en fil å file de jevne og fine.

Ørene:
Pudler skal nappes i ørene. Vent til etter den er fylt 3 mnd. Evt. ved tannfellings alder, da slipper pelsen lettere. Kjøp et ørepulver og ta litt i øret. Napp forsiktig litt og litt pels. Det blir sikkert protester, men dette må gjøres for at ikke hunden skal få øreproblemer. Så hold hunden fast og gjør jobben bestemt. Ørene bør også med fordel vaskes med en ørerens.
Følg alltid jevnlig med ørene og hvis hunden rister mye på hodet og klør seg, så sjekk ørene. Er de røde, lukter litt rart, kan hunden ha ørebetennelse. Dra til veterinær!

Tenner:
Tennene kan godt få seg en omgang med en myk barnetannbørste og litt hundetannkrem om du ønsker å bruke tid på det. Men det finnes også pulver som man kan ha i maten, for å unngå plakk, (Plack off). Tannsteinbein finnes også i flere varianter, det er lurt å gi et  innimellom, hvert fall er det lurt om man ikke velger å bruke tannbørste eller pulver.
Skulle det bli tannstein kan det fjernes med en tannsteinskrape og/ eller om det blir mye kan det være lurt å ta en tur til veterinæren for å få det fjernet med ultralyd.

Tømming av analkjertler: Tøm analkjertlene regelmessig for å unngå analkjertelbetennelse. Tøm kjertlene når du bader hunden da dette kan være både grisete og det lukter ofte ille. Eller evt. få hjelp av hundefrisøren når hunden skal ha full stell eller få hjelp av veterinæren. 

Analkjertelbetennelse er ikke uvanlig. Rett innenfor analåpningen, litt på skrå nedover og på begge sider, finner vi analkjertlene. 
Disse produserer et sekret som tømmes ut i forbindelse med avføringen.
Hvis man tømmer disse analkjertlene regelmessig, unngår man at kjertelutgangen tette seg til og sprekker.

Symptomer på tette analkjertler kan være at hunden aker seg på baken, biter og slikker seg under halen, og hvis det pågår riktig lenge kan kjertlene bli så betente at de sprekker. Er analkjerlene betente kan det utvikles veldig lynraskt til å sprekke. Kjertlene kan vises som hissig røde byller, som kan sprekke på utsiden nedenfor endetarmsåpningen. GI rask behandling (tøm) dette er smertefullt for hunden.

Hvordan tømme selv: På skrå nedover kjenner du de harde analkjertlene. Hold og klem nedenfor analkjertlene mellom tommel og pekefinger (på utsiden), og før fingrene mot endetarmsåpningen slik at sekretet kommer ut gjennom endetarmsåpningen. Hold ansiktet unna, for kjertelinnholdet kan komme som en sprut, noe som er mest ønskelig da de da lett tømmes av seg selv. Men det kan også være salveaktig tykt og tregt å få ut (da er det ekstra viktig å tømme ofte). Er det tykt og tregt må man ofte bruke ekstra krefter på å få det ut.

Tannfelling: mellom 4.- 6. mnd. mister de alle sine melketenner, vær obs på småvariantene toy/dverg, som i noen tilfeller ikke mister hjørnetennene sine av seg selv, og de vil få dobbelt sett hjørnetenner. Pass på å få trekket disse bort hos veterinæren, før det gjør skade for bittet - det kan gi feilbitt!

Altså: Venn hunden til å bli stelt og blir det protester, så ikke gi deg, det er du som er bestemmer.


Div. ustyr, foruten om buret/liggeplassen til hunden vår er det godt å ha følgende:
Produkter med X er helt nødvendig å ha til puddelen, selv om man lar andre ta det fulle pelsstellet.

1. Kam og Karde X 2. Klotang X 3. Blodstopper 4. Ørepudder 5. Ørenappetang
 
6. Ørerens  7. Ørepads X 8. Blåser 9. Barbermaskin 10. Sakser
 
11. Shampoo/balsam X 12. Markkur X 13. Strikker 14. Kam for lang pels 15. Øyedråper/saltvann.
 
16. Tannskrape... 17. Bæsjeposer X 18. Tannsteinpulver 19. Tannstein bein 20. Tyggebein X
 
21. Fòr X 22. Levergodbiter 23. Vom X 24. Matkopper X 25. Temperaturmåler
 
26. Band og Sele X 27. Sele 28. Fleecegenser X 29. Regndress 30. Langline

1:   Karde m/plasttupper og Stålkam (Fås kjøpt evt. hos Felleskjøpet eller på utstilling)
2:   Klosaks. Husk at å klippe ofte og lite er lurere, enn sjelden og mye... da er det lettere å klippe så det blør..
3:   Blodstopper hvis "uhellet" er ute, og vi klipper litt langt inn på kloa.
4:   Ørepudder for napping av pels i ørene.
5:   Ørenappeklemme (Også kalt åreklemme) for å ta bort hårene lengst nede i øregangene.
6:   Øredråper for rensing av ører.
7:   Ørepads for å tørke ører godt etter bad/ørerens.
8:   Blåser Metro 4hk. eller tilsvarende anbefales, en meget god blåser. Føner kan også benyttes, obs. for varmen.
9:   Klippemaskin. Evt. Oster A5 eller Oster Power Max med skjær 15 for snute/labber og skjær 5 / 7F  for kropp v/lammeklipp
10: Saks for kropp. Evt. Rose Line  82085. Saks for poteklipp. Evt. Zorex 575.
11: Shampoo og balsam for hund. Mange gode merker på markedet. Velg en god og mild type. 
12: Markkur. Bør tas to ganger pr. år og fortrinnsvis før vaksine. Reseptbelagt her i Norge. Selges reseptfritt i Sverige.
13: Strikker til topp ved utstillingsfrisyre. (Hestestrikker er fint å bruke)
14: Grov stålkam for utstillingspelser.
15: Øyebadevann (saltvann kjøpt hos apotek)
16: Hundetannbørste og hundetannkrem. 
17: Tannskarpe. For fjerning av tannstein på evt. hjørnetenner og jeksler innerst i munnen.
18: Plaque Off. (Pulver til å ha i maten for å unngå/fjerne tannstein)
19: Tannstein bein. Greenis eller Dentasic.
20: Tyggebein er også bra. (vær forsiktig med røkte og sterke saker!)
21: Hundefòr, Royal Canin. Gis tørt og også oppbløtt.
22: Levergodbiter til belønning. Bruk også god myke godbiter i innlæring som ost, pølsebiter, lever osv.
23: Vom. Blandes i oppbløtt fòr fra Royal Canin slik at det blir mer spennende å spise det. Varier gjerne med andre produkter.
24: Stål matkopper. Stål eller plast kopper er lette å holde reine.
25: Temperaturmåler. Ta tempen så du vet hva din friske hund måler, da er det letter å vite når den har feber. Normal ca. 38grader.
26: Halsband og kobbel. Og sele fra Breeders str.XS for mellom puddel.
27. God sele fra Puppia str.M for toy/dverg puddel og str. L for mellompuddel.
28. God og varm fleecegenser fra Puppia, God på kalde dager. str. L for toy/dverg og str. XL for mellompuddel.
29. Regndress. God både i kram snø, ruskevær og tur i skog og mark. Str.12"/30cm til toy/dverg og str. 14"/35cm til mellom.
30. Langline. God å ha ved innlæring av innkalling og ikke minst på tur i skog og mark.Hundeklipper:

Valpeklipp Lammeklipp Valpeløve Engelsk løve Kontinental Toilett 60
Enkel og anvendelig frisyre til valper og unghunder, til utstilling og også til hverdags. Lengden kan varieres.

Enkel og lettstelt frisyre til hverdags. Kroppen her er det brukt skjær 7F men også skjær 5 kan brukes. Hode, beina, hale og ørene klippes med saks. Dette er den mest vanlige utstillingsfrisyren. Valpeklippen glir lett over til denne frisyren når hunden vokser seg til.
Dette er en frisyre som krever både nøyaktighet og mye arbeid. Lite brukt i disse dager, men er en type utstillingsfrisyre. Mye brukt utstillingsfrisyre.

Passer perfekt for de som vil stille på utstilling men ikke orker å ha så mye pels. Oftes brukt på storpuddelen.
Lengden kan varieres.Hvis du tenker å skaffe deg puddel bør du tenke over om:    

Har du tid til å ha hund/puddel?

En puddel kan bli opptil 14-17 år gammel, hvordan er framtidsplanene dine?

Uansett om du velger en kort eller lang frisyre, vil det bli litt pelsstell. Kan du eller har du noen som kan hjelpe deg med det fulle pelsstellet? Har du råd til å betale noen hundrelapper for pelsstell ca. hver 6-8 uke.

Og det kan bli nødvendig å anskaffe seg litt utstyr, slik at du kan gjøre det meste selv.
Har du råd? Husk også på forsikringer, vaksiner, markkurer og fòr. Og ellers andre veterinærbesøk som måtte komme.

En puddel er en familiehund som aller helst vil være sammen med dere.  Husk det er et flokkdyr. Den er derfor ikke egnet til et liv i hundegård eller et liv ute i bånd alene:
Hvordan er livssituasjonen din? 
Jobber du mye? 
Hvem kan passe / se til hunden når du er på jobb?

Når valpen er liten skal den ikke være alene hjemme den første tiden. En valp må gradvis tilvennes sitt nye hjem og den kan trenes opp til å være noen timer alene hjemme.
Kan du evt. ta deg litt ferie i starten fra valpen kommer i hus?

Ønsker du fortsatt å skaffe deg  puddel,  noe du garantert ikke kommer til å angre på J så er det lurt å finne en erfaren  oppdretter som også kan hjelpe deg med spørsmål som måte komme etter hvert, som pelsstell og evt.

LYKKE TIL :-)